Güçlü Bağışıklık İçin: Propolis

Bağışıklık sistemimizin gücünün ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladığımız bu günlerde her ne kadar daha bilinçlenmiş olsak da mevsim geçişlerinin etkisiyle zayıflayan bağışıklık sistemimiz hastalıklara davetiye çıkarıyor ve halsizliğe yol açabiliyor. Durumun toparlamasında ise antioksidan yönünden zengin besinleri ve bağışıklık destekleyici ürünleri beslenmemize dahil etmenin etkisi oldukça büyük. Amerikan Sağlık Örgütünün verilerine göre; günlük antioksidan alımının karşılanması için 5-6 porsiyon sebze meyve ve 6-11 porsiyon tam tahıl tüketilmesi gerekmektedir. Bu sayılara ulaşmak her zaman mümkün olmayabilir. Peki normal beslenmeyle alamadığımız antioksidanların bir kısmını kolayca karşılayabilmek için propolis kullanmayı hiç düşündünüz mü?
Adını Covid-19 la beraber sıkça duymaya başladığımız arı ürünlerinin kullanımı aslında oldukça eskiye dayanıyor. Arı ürünlerden biri olan propolis, arıların kovanlarının güvenliğini ve hijyenini sağlamak için ürettiği reçinedir. Özütlenmiş haliyle tüketime uygun hale gelen propolis antioksidan yönden zengin olduğunu bildiğimiz nardan 80 kat daha fazla antioksidan içermektedir. Antioksidan kapasitesinin yanı sıra antitümör, antifungal, antibakteriyel, antiviral etkilere sahiptir. Zamanında Yunanlar tarafından doğal antibiyotik olarak kullanılan propolisin virüslere karşı etkili olduğu birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Bu nedenle güçlü bağışıklık için propolis diyoruz ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri sıralıyoruz;
Biyoyararlılığı artırmak için alkol türevlerinde özütlenmiş anadolu propolisi tercih edilmelidir.
Damla formatında olan propolis doğrudan tüketilebilir ya da türüne göre uygun içecek(su, süt vb.) veya gıdaya(yoğurt, ham bal vb.) ılık veya soğukken ilave edilerek tüketilebilir.
Doğal bir ürün olduğu için toksik etki göstermez fakat yüksek miktarda tüketilmemelidir.
Gebe ve emzikliler, astım problemi yaşayan bireyler tüketmeden önce hekime danışmalıdır.
Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabileceğinden kanama riski olan bireyler kullanmamalıdır.
Bala alerjisi olan kişiler tüketmemelidir.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir